15 Şubat 2014 Cumartesi

DEPREM ÇANTASININ ÖNEMİ

         Yerkabuğunun içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan titreşimlerin dalgalar halinde yayılarak geçtikleri ortamları ve yeryüzlerini sarsma olayına deprem denir. Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle dünyanın aktif deprem kuşağı olan Alp-Himalaya deprem kuşağında yer almaktadır. Ayrıca ülkemizin büyük bir kısmı birinci deprem kuşağı üzerindedir. Bu yüzden ülkemizde birçok büyük deprem olmuştur. Bunların başında 1939 Erzincan depremi ve 1999 Gölcük depremi gelmektedir.



         Depremlerde can kayıplarına binaların yeterli dayanıklılık göstermemesi sebep olabileceği gibi depremden önce alınacak önlemlerin alınmaması da sebep olmaktadır. Depremden önce alınması gereken önlemlerin başında evimizde bir tane deprem çantası bulundurulması gelmektedir. Peki deprem çantası ne işimize yarayacak? Olası bir deprem sonrası göçük altında kaldığımızda yetkililerin bizi bulmasına yardım etmek için sesimizi onlara duyurmamız lazım. Bunu bağırarak yapabiliriz fakat bu iş sonrası sesimiz kısılır ve gücümüz tükenir. İyide bu işi nasıl yapacağız? Tatbiki deprem çantamızdaki düdük ile. Hem düdük ile daha güçlü bir ses çıkarmış oluruz hem de yorulmamış. 
Yine olası bir depremde bizi yetkililerin kurtarması zaman alabilir ve bu esnada kan şekerimiz düşüp karnımız acıkabilir. Bu yüzden çantamızda kuru besinler ve bisküvi gibi yenilmesi kolay olan yiyecekler bulundurulmalıdır. Bunların yanında bir şişe su, el feneri ve pilleri, ilk yardım çantası, haberleri takip edebilmemiz için küçük bir radyo(pilleriyle birlikte), battaniye, bir miktar para, kişisel ilaçlarımız, kalem, kâğıt ve bir adet çakı olmalıdır. Tabi bunların deprem çantasında bulunması önemli olduğu gibi her altı ayda bir besinlerin son kullanma tarihleri ve pillerin şarj durumu kontrol edilmesi de önemlidir. Deprem çantasının varlığı gibi evimizde nereye koyacağımızda çok önemlidir. Çantamızı ulaşımı kolay olan bir yere koymadığımız takdirde hiçbir işimize yaramaz. Bu sebepten dolayı her an ihtiyacımız olacakmış gibi kapıya yakın bir yere koymalıyız. Deprem öncesi alınacak önlemlerden bir tanesi de deprem esnasında devrilebilecek eşyalarımızı duvara sabitlememiz gerekmektedir. Bu sayede eşyalardan dolayı doğacak yaralamalardan kurtulmuş olacağız.



         Kentsel dönüşümlerle artık depreme dayanıklı binalar yapılmaktadır. Fakat sadece bunlara güvenilmemeli ve bizlerde kendi önlemlerimizi almalıyız. Unutmayalım ki deprem değil ihmalkârlık öldürür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder