22 Aralık 2013 Pazar

ÇOCUK GELİŞİMİNDE OYUNLARIN ROLÜ

                Oyun; çocukların hiçbir şey düşünmeden eğlenerek zaman geçirdiği etkinliklerdir. Zaten çocukların dünyası dertsiz ve rengârenk olduğu için hemen hemen her şeyden eğlenebilirler. Ama çocuk oyunlarının asıl amacı çocukların fiziksel, ruhsal ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak olmalıdır. Çünkü çocuklar oyunlarda gördüğü her şeyi gerçek hayatta uygulamaya çalışırlar, bu yüzden çocuklara gelişimlerini tamamlatıcı oyunlar oynatılmalıdır.


         Çocukların birer birey olduğunu asla unutmamalıyız. Yani onlarında sorunları olabilir ve sorunlarını anne babalarına anlatmakta güçlük çekebilirler. Ebeveynlerin çocuklarıyla oyun oynayarak vakit geçirmesinin en büyük yararlarından bir tanesi çocuklarla ebeveynleri arasındaki iletişimin artmasıdır. Ayrıca bu aktiviteler onlara sadece aileleriyle iletişim kurma yeteneği katmaz aynı zamanda çevreleriyle, arkadaşlarıyla doğru iletişim kurmasını öğretir. Bunların yanında ekip şeklinde oynanan oyunlar sayesinde birlik, beraberlik ve yardımlaşmayı öğrenirler. Bu yüzden oyunların sadece eğlence amaçlı olduğunu değil oynarken öğrettiğini unutmamalıyız. Sizlere bununla ilgili güncel bir örnek vermek istiyorum. Pepe çizgi filmini herkes duymuştur, son zamanların severek izlenen çocuk filmidir. Pepe çocuklara eğitim amacıyla yapılmış Anadolu türkülerini seven sevimli bir kahramandır. Şimdi örneğe gelelim. Çocuklar Pepe’ yi çok sevdiği için onu günlük hayatlarında taklit ederler. Yani Pepe tuvalet alışkanlığı edinmiş ise çocuklarda o alışkanlığı öğrenmeye ebeveynlere ihtiyaçlarını haber vermeye başlarlar. Bu çizgi film örneğini oyunlar üzerinde de düşünebiliriz.


         Unutmayalım ki beyin gelişimini 7-8 yaşlarına kadar tamamlıyor. Yani bu zamana kadar ne kadar faydalı oyunlar oynatılırsa çocuklarımız o kadar sağlıklı bir birey olur.

         

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder