4 Ocak 2014 Cumartesi

KARADENİZ’İN NAZAR BONCUĞU

         Deniz veya göl sularıyla çevrili kara parçasına ada denir. Ülkemiz bulunduğu konum itibariyle Ege denizinde ve Ak denizde birçok büyük küçük adaya sahiptir. Bu adalar turizm için oldukça büyük öneme sahiptir. Bunların yanında birde ülkemizin kuzey denizi olan Karadeniz’de bulunan ve Karadeniz’in iki adasından birisi olan Giresun adası vardır. Bu ada aynı zamanda doğal bir milli parktır. Oraya kuşlar, martılar, karabataklar ve çeşitli hayvanlar ev sahipliği yapmaktadır.


      Karadeniz’de görülesi yerlerden bir tanesidir Giresun Adası. Onun hakkında birçok hikâye vardır. Rivayetlere göre bu ada kentin güneydoğusunda yer alan ve ağzı açık olarak gökyüzüne bakan bir kuşu andıran Gedikka’dan kopan büyük bir parçanın denize doğru ilerleyip oraya yerleşmesiyle oluşmuştur. Sahile uzaklığı 1.6 km olan Giresun Adasının 40.000 metre karelik yüz ölçümü vardır.
Adada tarihten günümüze kadar ulaşan birçok kalıntı bulunmaktadır. Bunların başında yıkılmadan kalan surlar, gözetleme kulesi, tapınak yeri gelmektedir. Aynı zamanda burası tarihte mitolojik kişilerce uğrak bir yerdir. Argonautlar ile ilgili önemli olaya tanıklık eden Giresun Adasına Herakles döneminde aralarında Güç Tanrısı’nın da bulunduğu Herkül ve arkadaşları altın postu aramak için gelmişlerdir. Burada mitolojik kuşlarla savaşarak postu aramaya koyulmuşlardır fakat bulamayınca adadan gitmişlerdir. Karadeniz’in incisi olan burası her yıl mayıs ayının 20’sinde düzenlenen ve mayıs yedisi olarak bilinen Uluslararası Aksu Festivaline ev sahipliği yapmaktadır. Festival kapsamında soyun devamlılığı için yapılan saçacaktan geçme geleneği, adanın etrafında tur atılarak tamamlanıyor.



          Giresun Adası keşfedilmemiş topraklardır. Orası gurbetçilerin gözünde ağızdan düşmeyen sıla türküsü gibidir. Karadeniz’in nazar boncuğu olan Giresun Adası Karadeniz turu yapmak isteyenlerin mutlaka gezmesi gereken bir yerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder