30 Aralık 2013 Pazartesi


TRAFİKTEKİ BASİT HATALAR 
VE 
AĞIR BEDELLER

         İnsanların, hayvanların ve trafikte ki araçların karayolları üzerindeki hal ve hareketlerine trafik denilmektedir. Peki, trafik kazısı ne denemektir? Karayolu üzerinde hareket halinde olan bir veya birden fazla aracın ya da yayaların karıştığı ölüm, yaralanma ve maddi hasarla sonuçlanan olaylara trafik kazası denir. Ülkemizde trafik kazalarının ne kadar çok olduğunu herkes tarafından bilinmektedir. Aslında bu kazalar basit hatalardan kaynaklanmaktadır. Hatta çoğu zaman yapılan bu basit hatalar yüzünden ölümlü kazalar meydana gelmektedir. Yapılan en basit hatalardan sadece bir tanesi yıpranmış otomobil lastiği kullanmaktır. Belki arabada en önemli unsurdur lastikler. Çünkü araç ne kadar güvenli olursa olsun lastiği hava koşullarına uygun değilse ya da yıpranmış ise o aracı durdurmak imkânsız olmaktadır.


         Basit hatalardan dolayı meydana gelen kazalar günümüzde oldukça fazladır. Hep büyüklerimiz görünür görünmez kazadan beladan Allah korusun diye dua etmektedir araç kullananlara. Belki görünmez kazalardan kaçamayız ama maddi manevi hasarı en aza indirebiliriz. Bunun için araca bindiğimizde yapmamız gereken ilk iş emniyet kemerini takmak olmalıdır. Emniyet kemerini takmalıyız çünkü emniyet kemeri bizi araca değil hayata bağlamaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde kemer takmak zorunlu hale geldi hatta kemer takmayınca otomobiller çalışmayacak belki de. Bunu fırsat olarak değerlendirmeye çalışanlar birçok vatandaşımızın katiline suç ortağı olmaktadır. Peki, emniyet kemerini fırsatçılar nasıl değerlendiriyor? Emniyet kemeri tokası satarak insanlara emniyet kemeri takma zorunluluğunu ortadan kaldırıyorlar. Otomobilde emniyet kemeri takıldığını zannederek uyarı sinyalini kesmektedir ve araçlar rahatça çalışmaktadır. Fakat olası bir kazada kemer takılmadığı için üzücü sonuçlar kaçınılmaz olmaktadır. Bundan çok değil yaklaşık bir buçuk ay önce Erzincan’da iki kişi bu tokalardan taktığı için camdan fırlayarak hayatlarını kaybettiler. Şimdi size soruyorum bu suç ortaklığı değil midir bu tokayı satanların yaptığı? Altı üstü sadece kemer takacaklardı ve belki de şimdi hayatlarına devam edeceklerdi. Bu çok basit bir hatadır ama bedeli çok ağırdır. Yani trafikte şaka olmaz, araç kullanmak alaya alınmamalıdır. Hatalarımızdan ders almak onları tekrarlamamak çok önemlidir. Bu hataların tekrarlanmaması için bütün illerin valilikleri tarafından bu tokaların satışını ve kullanılmasını yasaklandı.


         Gideceğimiz yere bir saat geç gidelim ama tek parça gidelim. Kimse bizi niye geç geldin diye öldürmez ama aşırı hız pusu kurmuş sabırsızlıkla bize zarar vermek için bekliyor. Unutmayalım ki bizim yaptığımız hatalardan sadece biz etkilenmiyoruz bizi seven insanlar da etkilenmektedir.



         Trafik kurallarına uyalım uymayanları uyaralım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder