3 Ocak 2014 Cuma

MİLLİ SERVETİMİZ OLAN ENERJİNİN TASARRUFU


                Enerjinin sözlük anlamı iş yapabilme yeteneğidir. Yani bir cismi bir yerden başka bir yere götürme yeteneğidir. Günümüz dünyasında gelişen teknolojiyle birlikte enerjiye ihtiyaçta o kadar artmaktadır. Hatta bu ihtiyaç zaman zaman ülkeleri karşı karşıya getirmektedir. İnsanlık için büyük öneme sahip olan bu enerjiyi üretmenin birçok yolu vardır. Bunların başında petrol, doğal gaz ve kömür gelmektedir. Bu tükenebilen enerji kaynaklarına alternatif olan yenilenebilir enerji kaynakları olan güneş enerjisi, rüzgâr türbinleri, suyun gücüyle çalışan hidroelektrik santralleri ve tehlikeli görülen nükleer enerji tesisleri yardımcı olmaktadır.





         Türkiye bu tükenebilen enerji kaynaklarından petrol ve doğal gazda dışa bağımlı olduğu için çetin geçen kış günlerinde biraz kriz yaşanabilmektedir. Çok değil bundan 20 gün önce İstanbul’da zorlu kış şartlarından dolayı fazla harcanan enerji yüzünden günün belli saatlerinde elektrik kesintisi yaşanmıştı.
Enerjiye olan ihtiyacın her geçen gün artığını çok basit bir örnekle anlayabiliriz. Android telefonların geliştirilmesi ile insanlar artık gittikleri her yerde bataryaları şarj etmek için priz aramaktadırlar. Bu çok basit bir örnektir ama teknoloji geliştikçe enerjiye ihtiyacın katlanarak artığını göstermektedir. Enerjinin milli servet olduğunu ve boş yere harcanmaması gerektiğini asla unutulmamalıdır. Bunun için yapacağımız küçük önlemlerle büyük tasarruflar elde edebiliriz. Küçük önlemlerin başında evlerde tasarruf ampulleri kullanma ile başlayabiliriz. Bunun yanında telefon ve bilgisayar gibi şarj edilebilen cihazların bataryaları dolduktan sonra şarj adaptörlerini prizden çıkarmalıyız çünkü onlar prizde takılı kaldığı sürece enerji harcamaktadırlar. Televizyon gibi uyarı ışığı bulunan cihazların uyarı ışıklarını kapatabilmek için cihazlar ana düğmesinden komple kapatılmalıdır. Çamaşır makineleri tam kapasite dolmadan çalıştırılmamalıdır. Bunlar daha da artırılabilir ama önemli olan bizde enerji tasarrufu bilincinin oluşmasıdır.



         Unutulmamalıdır ki enerji ülkelerin gelişmesindeki temel taşlardan bir tanesidir. Dışa bağımlı olduğumuz bu konuda bizlerde elimizden geleni yapmalıyız. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder